Rekenbladen in de tekening plaatsen

Commando

Locatie

Toon rekenblad in tekening

Bestand (rekenbladmenu)

Om een rekenblad als een object in te voegen in de tekening:

Het rekenblad moet een hulpbron zijn in het actieve document. Als dat nog niet het geval is, moet je het eerst importeren. Zie Rekenbladgegevens uit een ander Vectorworksbestand importeren.

Selecteer het commando. Of volg een van onderstaande werkwijzen vanuit het Hulpbronnenbeheer:

Klik met rechts op de gewenste hulpbron en selecteer het commando Toon rekenblad in tekening.

Dubbelklik op de hulpbron.

Sleep de geselecteerde hulpbron naar de gewenste plaats in de tekening.

Het rekenblad maakt nu deel uit van de tekening als afbeelding. Als het rekenblad momenteel geopend is, wordt er een kruis over het rekenblad in de tekening geplaatst.

Wanneer het rekenblad geopend is, kan je het commando Opmaak > Velden selecteren om de opmaak van individuele rijen, kolommen en cellen te bepalen. Het rekenblad behoudt dezelfde grootte wanneer het wordt ingevoegd in de tekening. Om een gesloten rekenblad op te maken, selecteer je het rekenblad in de tekening en gebruik je het Kenmerkenpalet om vulkleur, pen en lijndikte aan te passen voor de tabel.

Een rekenblad bewerken

Om een rekenblad te bewerken dat ingevoegd is als een tekenobject, doe een van de volgende handelingen:

Om het onderliggende rekenblad te bewerken, vanuit het hulpbronnenbeheer, klik met de rechtermuisknop op de hulpbron en selecteer Open. OF: Dubbelklik op het rekenblad in de tekening.

De bewerkbare versie van het rekenblad wordt geopend. De inhoud van het rekenblad in de tekening wordt vervangen door een kruis. Sluit het rekenblad om de inhoud opnieuw weer te geven in de tekening.

Om de hoofdregels van recordrijen in het tekenobject weer te geven, vink je in het Infopalet de optie Toon hoofdregel record aan. Dit heeft geen invloed op de zichtbaarheid van de hoofdregels van recordrijen in het rekenbladvenster.

Om het rekenblad te herrekenen, klik op Herreken in het infopalet, of klik met de rechtermuisknop op het object en selecteer Herreken alle rekenbladen of Herreken geselecteerd rekenblad van het contextmenu.

Rekenbladen verschalen

Er zijn verschillende manieren om een rekenblad in de tekening te verschalen; dit gebeurt steeds symmetrisch en met behoud van de beeldverhouding.

Selecteer het rekenblad dat je wilt verschalen en bepaal de Schaalfactor in het Infopalet. Vul bijvoorbeeld 2 in om het rekenblad in grootte te verdubbelen, of 0.5 om het te halveren.

Of: selecteer Bewerk > Vergroot/Verklein en kies één van de symmetrische verschaalmogelijkheden (zie Vergroot/Verklein).

Je kan een geselecteerd rekenblad ook verschalen, hetzij minder nauwkeurig, door de controlepunten met behulp van het gereedschap Selectie te verslepen.

Een rekenblad met een aangepaste schaal krijgt als titel in het Infopalet “Rekenblad gegevens - verschaald”. Wanneer je een verschaald rekenblad opslaat in een vorige versie van Vectorworks (ouder dan 2017), zal het rekenblad opnieuw zijn oorspronkelijke grootte aannemen.

Rekenbladen kunnen niet enkel in de tekening, maar ook in eenheden op papier verschaald worden (zie Rekenbladmenu).

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.